Poradniki i Albumy

“Zdrowe przekąski” – Monika Mrozowska

Niby nie jesteśmy głodni, niby możemy poczekać spokojnie do obiadu bądź kolacji, ale jednak pojawia się w naszej głowie myśl: “a może by tak coś przekąsić…?” – znacie to uczucie, prawda? Najwidoczniej taka już jest nasza ludzka natura, że przekąszanie jest tym czymś, co kochamy wszyscy bez wyjątku. Na szczęście nawyk ten może nieść sobą połączenie przyjemnego i zdrowego, co niejako rozgrzesza nas z tych przyzwyczajeń. A o tym, jak takie rozgrzeszenie uzyskać, przekonuje nas znakomita książka kulinarna Moniki Mrozowskiej pt. “Zdrowe przekąski”, o której postaram się opowiedzieć więcej w tej recenzji!

Ta wydana nakładem Wydawnictwa Zwierciadło pozycja, oferuje nam pokaźny zestaw 70 pomysłowych przepisów na przekąskowe małe co nieco. Są to przepisy o wegetariańskim charakterze, wśród których to dominują takie produkty, jak warzywa, owoce, kasze, ryże itd., czyli zestaw jak najbardziej zdrowych produktów dla naszego ciała.  Ich najważniejszą cechą jest zaś to, że każdą z tych potraw możemy przygotować w bardzo łatwy, szybki i niewymagający od nas nie wiadomo jak wielkich zdolności kulinarnych sposób. Oczywiście, całości pozytywnego wrażenia dopełnia tu moc cennych wskazówek, porad i pięknych fotografii obrazujących gotowe dania.

Ciekawie przedstawia się konstrukcja tej kulinarnej pozycji, która nie przybiera postaci podzielonych kategorycznie rozdziałów i części, lecz podane nam w kolejności alfabetycznej przepisy – od A do Ż, dzięki czemu też bez trudu odnajdziemy tu szczególnie interesujące nas dania, m.in. od zup począwszy, a na cistach, skończywszy. Każdy przepis cechuje zaś fachowość i prostota, czyli najpierw wykaz niezbędnych produktów, a następnie kilku/kilkunastu zdaniowy opis kolejnych czynności jego przygotowania. Dopełnieniem treści jest widniejąca obok fotografia potrawy, mogąca posłużyć także jako wzór na jej efektownie podanie na stół. I tu naprawdę sprawdza się ta oto zasada, że im prościej, tym lepiej!

Siedemdziesiąt znakomitych przepisów… – naprawdę jest tu w czym wybierać. Ot, wystarczy wspomnieć choćby o takich pomysłowych recepturach jak chrupiące “Babeczki ze szpinakiem i czosnkiem”; kolejno o intrygującym połączeniu “Gołąbków z kalafiorem”; dalej o pomysłowym i naprawdę smacznym “Kebabie vege”, czy też chociażby tak niezwykłym w swej formie daniu, jak delikatny “Omlet z ryżem”, czyli rzecz niby prosta, ale na którą to bym nigdy nie wpadła;)

Oczywiście, to tylko kropla w kulinarnym morzu obfitości tego poradnika, bo jakże nie wspomnieć tu o takich perełkach, jak niezwykły w swym smaku “Smalec z fasoli”; zaskakujący w swej formie “Tatar z kiszonego buraka”; czy też marzenie każdego miłośnika słodkości – “Tartaletki z migdałami i malinami”. I choć przeczytałam i poznałam w swym życiu wiele kulinarnych książek, to muszę przyznać, że chyba żadna nie zaskoczyła mnie tak wielką pomysłowością na niecodzienne przepisy, jak ten tytuł.

Naturalnie nie sposób nie wyrazić tu także uznania także dla pięknego wydania tej książki, na które to składa się duży format, ładna i przykuwająca nasz wzrok okładka, znakomitej jakości papier i druk oraz bardzo przejrzysty i czytelny układ treści. Na osobne wyróżnienie zasługują tu oczywiście wspaniałe zdjęcia gotowych potraw, które imponują nam swoim profesjonalizmem pod kątem technicznego wykonania oraz cudownymi kolorami… Dzięki temu też książka ta stanie się bardzo efektowną pozycją na naszej domowej półeczce, ale i jednocześnie może stanowić ona znakomity pomysł na prezent dla naszych bliskich, którzy żyją w zgodzie z zasadami wegetarianizmu!

Nie da się ukryć, że poradnik “Zdrowe przekąski” to idealna propozycja przede wszystkim dla miłośników zdrowej, wegetariańskiej kuchni. Jednak z własnego przykładu powiem, że po pozycję tę mogą sięgnąć także i ci czytelnicy, którzy nie są aż tak bardzo rygorystyczni w przestrzeganiu swojej diety, gdyż i oni znajdą tu wiele świetnych przepisów na bezmięsne, a przy tym i naprawdę pyszne dania. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że książka ta może wnieść swoisty powiew świeżości i urozmaicenia do naszej kuchni, co zawsze może wyjść nam i naszym bliskim tylko i wyłącznie na dobre.

Reasumując – niniejsze dzieło Moniki Mrozowskiej zachwyca nas swoją bogatą ofertą, zaskakuje pomysłowością i cieszy oko pięknym wydaniem, które skłania nas do wypróbowania tych ciekawych przepisów. Tym samym też zachęcam z jak największym przekonaniem do sięgnięcia po ten kulinarny poradnik, który ma nam sobą do zaoferowania naprawdę bardzo wiele. Polecam!

“Zdrowe przekąski” i inne książki kucharskie znajdziesz w księgarni internetowej selkar.pl.

About Author

"Hej - jestem Ula:)

Od dzieciństwa uwielbiam czytać książki, a od dobrych kilku lat łączę radość czytania z radością dzielenia się swoimi przemyśleniami na temat lektury w postaci recenzji. Jeśli chodzi o moje gusta czytelnicze to jestem otwarta na wszelkie gatunku: od fantastyki, poprzez powieść obyczajową, a na kryminale, bajce i książce grozy skończywszy.

Od lat wyznaję też zasadę, iż nie ma złych książek, są tylko te nie do końca ukazujące tkwiący w nich potencjał...:) "

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *