Poradniki i Albumy

“Przyprawy, które leczą” – Karolina i Maciej Szaciłło

Cała moja rodzina, jak i bliskie grono przyjaciół, doskonale wiedzą, że jest w mojej kuchni kilka takich rzeczy, których nigdy nie może zabraknąć. Pomijam kwestię sprzętów kuchennych czy kocich kubków, ale tutaj stawka jest o wiele większa – są to niektóre składniki spożywcze, a przede wszystkim przyprawy. Jeżeli zobaczycie kiedyś, że nie dodaję do któregoś dania pieprzu cayenne to wiedzcie, że podmienili mnie kosmici. Przyprawy to życie!

Nigdy nie ukrywałam faktu, że przepadam za ostrym jedzeniem – nie lubię mdłych i niewyrazistych smaków, dlatego moją podstawę zawsze stanowi cayenne, czarny pieprz, kurkuma, imbir i papryka. Niektórzy uważają, że mam już wypalone kubki smakowe, ale ja osobiście uważam, że sedno tkwi gdzieś indziej. Ponieważ mam skłonności do ortoreksji, to niejednokrotnie wyszukiwałam informacje na temat, jakie dobroczynne działanie mają powyższe przyprawy, a tak się składa, że ostry smak pomaga w leczeniu astmy czy alergii, znacznie rozrzedzając wydzielinę i flegmę – oto sedno! Jako istota od dziecka zmagająca się z tymi dwoma przypadłościami, nie mogłam się skierować w inną stronę.

Książka Karoliny i Macieja Szaciłło, kolejna w mojej kolekcji, tym razem skupiająca się na przyprawach, była zdecydowanie czymś, co musiałam przeczytać. Jestem ogromną fanką zbawiennego działania przypraw i ziół, a wiedzy nigdy dosyć! Chociaż doskonale wiem, jakie dobroczynne właściwości mają te mieszanki, które stosuję na co dzień, to jednak zawsze znajdzie się coś nowego, coś dodatkowego, coś istotnego. Fakt, niektórych przypraw czy ziół nie używam wcale – bo po prostu nie przepadam za ich smakiem, ale wiedzę i tak warto mieć! I należy zawsze pamiętać o tym, że to nie jest chwilami tylko kwestia smaku, ale też zdrowia.

Szaciłło w bardzo przejrzysty, dokładny i konkretny sposób prezentują najbardziej znane przyprawy i zioła naszej kuchni, niejednokrotnie w ujęciu ajurwedyjskim. Nie brakuje tutaj także spojrzenia ze strony specjalisty ajurwedyjskiego, opowieści z życia autorów, ciekawych przepisów czy właśnie dobrego opisu poszczególnych składników. Brakowało mi tutaj jednak pewnej istotnej rzeczy – albo tabelki podsumowującej na końcu książki, w której znajdowałby się spis wszystkich prezentowanych przypraw a obok nich najważniejsze działanie na nasze zdrowie, albo właśnie wypunktowania tych właściwości w rozdziale poświęconym konkretnej rzeczy. Mimo wszystko całość jest bardzo przejrzysta i zdecydowanie nie brakuje tutaj ciekawych informacji.

„Przyprawy, które leczą” to idealna książka dla każdego szefa kuchni – czy to amatora gotującego w domowych zaciszu, czy też takiego, który spełnia się w tej roli zawodowo. Przyprawy i zioła to połączenie smaku i leczniczych właściwości, a przecież to właśnie żywność powinna być naszym lekiem i profilaktyką! O tym między innymi mówi ajurweda, której wpływy są mocno widoczne w tej publikacji, dlatego również osoby zainteresowane tą tematyką na pewno poczują się usatysfakcjonowane zawartą w tej książce wiedzą.

Magdalena Senderowicz

“Przyprawy, które leczą” i inne książki zdrowiu znajdziesz w księgarni selkar.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *